Baprun: När hojarna rullar för barnens skull

På området vid Åby i Mölndal finns hoppborgar, sagofigurer, foodtrucks, motorcyklar med sidovagn och snygga sportbilar där förväntansfulla barn får åka med – och allt är gratis för barnen
– Alla är välkomna, oavsett bakgrund, men vi riktar oss särskilt till familjer som inte har råd med Liseberg och liknande. Här får barnen allt – utan att föräldrarna behöver öppna plånboken.
I år kom över 800 barn och 100 motorcyklar, trots att regnet öste ner hela dagen. Baprun teamet har tänkt på allt och regnponchos delas ut när vädret vänder. Skrattet från barnen är belöningen, men det finns också ett djupt allvar i bakgrunden.
Baprun står för Bikers Against Pedophiles Run med ett tydligt syfte: att bryta tystnaden kring sexuella övergrepp mot barn – och kräva hårdare straff.
– Det här ämnet är svårt att prata om. Många undviker det. Men vi tänker inte vara tysta. Sexuella övergrepp mot barn är ett allvarligt folkhälsoproblem och Baprun kräver att straffsatserna ska stå i proportion till brottens konsekvenser.
Hur Baprun föddes
Allt började 2020 med en t-shirt. Mikael Petersson, som startade Baprun, skulle vara med i en MC-tidning med sin speciallackade HD och HD och bar då en tröja med ett starkt ställningstagande mot sexuella övergrepp. Det väckte uppmärksamhet – men blev också startskottet för något större.

– Jag har åkt hoj hela livet och skänkt pengar till olika saker, men kände att ingen gjorde något direkt för barnen.
Det blev starten på Baprun och sedan dess har tusentals barn fått en dag fylld av glädje, helt gratis. Visionen är kristallklar: Alla barn ska få en underbar dag. Skratt och glädje – och allt ska vara gratis.
Kortege för uppmärksamhet
Som en del av dagen körs varje år en kortege runt Göteborg – en ordlös men kraftfull manifestation mot övergrepp på barn. För att delta i kortegen betalar förarna en avgift som, precis som entrén till området, går direkt till att finansiera dagens aktiviteter för barnen. Trots hällande regn deltog ca 100 motorcyklar i årets kortege.
Baprun är mer än ett event. Under året ordnar teamet julbord tillsammans med ATSUB Göteborg – en förening för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn.
– Vi blev inbjudna första året. Nu är det en självklarhet. Vi ordnar med julklappar och hjälper till hela dagen. Det är viktigt att det inte bara är ord.
Alla barn får åldersanpassade julklappar, gosedjur och ibland även utflykter – som till Kolmården eller i år till Astrid Lindgrens Värld. Och i år tar de ett ännu större steg och skapar ett läger.
Ett läger för läkande – “Vänner för livet”
I slutet av sommaren arrangerar Baprun sitt första egna sommarläger – Vänner för livet – ett långhelgsläger för tio mammor och deras döttrar (9–14 år) från hela Sverige. Men det är inte vilket läger som helst. För att delta krävs det – tragiskt nog – att man har varit utsatt för sexuella övergrepp.
– “Det gör ont att säga det, men det är också det som gör det här så viktigt,” säger Mikael.
Allt är kostnadsfritt: resa, mat, boende och aktiviteter. Men det viktigaste är inte det praktiska, utan vad som händer mellan deltagarna.
– Vi hoppas att de här mammorna och tjejerna ska hitta varandra. Kanske hitta någon att ringa när det är tungt. Ingen ska känna sig ensam. Lägret är tänkt att bli en trygg plats där det är okej att bara få vara, skratta, dela minnen eller vara tyst tillsammans. Ett frö till framtida vänskap och styrka.
Ett community, inte en klubb
Baprun har vuxit med hjärtat först. De är ute på mässor, träffar andra hojåkare, samlar in spons och bygger relationer. På Gotland kör ett gäng sin egen kortege och swishar överskottet till Göteborg. Att driva Baprun är ett heltidsengagemang. Från att vara två personer i starten är de nu fjorton eldsjälar som arbetar året runt, ofta ideellt, med att få allt att gå ihop.

– Vi har växt snabbt, och det är mycket att rodda. Men så länge det är roligt och så länge barnen mår bra av det – då kör vi.
När motorerna tystnar och barnen går hem med ballonger och glittrande ögon, vet teamet bakom Baprun att de gjort skillnad.
– Det här gör vi för barnen. Och för att samhället ska sluta blunda. Vårt valspråk är: Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.
Vill du bidra?
Bakom varje barnskratt på Åby står timmar av ideellt arbete, sponsorer med hjärta och människor som bryr sig. Om du också vill vara en del av detta – som volontär, företagspartner eller genom att swisha ett bidrag – hittar du mer information på:
www.baprun.se
Swisha till: 123-568 94 76
Tillsammans kan vi skapa fler dagar av glädje – och stå upp för dem som inte alltid blir hörda.